Izleti

IZLET NA GORENJSKO

V društvu smo se odločili, da bomo na letošnji pomladanski izlet krenili proti Gorenjski. Odhod izpred društva bo v petek, 27. marca 2020 ob 7,30 uri. Prvi cilj izleta bodo Brezje na Gorenjskem, znane kot romarski kraj slovenskih kristjanov.

Po obisku bazilike in malici, bomo nadaljevali pot do bisera Slovenije, Bleda. Dogovorili smo se za prevoz s pletnjo do otoka.

Naslednji naš postanek bo v Srednji vasi v Bohinju, kjer nas bo sprejel večini dobro znani duhovnik Martin Golob, ki je odraščal v Kostrevnici v šmarski občini.

Dobro in neskromno kosilo nas bo čakalo v Lovskem domu pod Stolom.

Cena izleta je 20,00 € za člane in 25,00 € za nečlane. Dodani strošek bo 12,00 € za prevoz s pletnjo do blejskega otoka. Ta denar bomo pobrali na avtobusu.

Predvidevamo, da se bomo zadovoljni in polni prijetnih vtisov v poznih popoldanskih urah vrnili domov.

V primeru, da bo prijav več kot je prostora na enem avtobusu, bomo izlet ponovili teden dni kasneje, to je v petek, dne 3. aprila 2020 po istem programu.

SPOMLADANSKO POPOTOVANJE

S turistično agencijo Turizem Toni si bomo koncem aprila ogledali Slavonijo, Vojvodino in Beograd. Prvi dan nas bo pot vodila preko Zagreba, po Slavonskih mestih Kutjevo, Đakovo do Osjeka, kjer bomo prespali. Drugi dan bomo nadaljevali preko Vukovarja in Iloka, do Novega Sada. V jutranjih urah naslednjega dne bomo odpotovali v Beograd, od koder se bomo odpravili proti domu.

Na vsej poti si bomo ogledovali krajevne znamenitosti in posebnosti ter poskušali vinske in kulinarične dobrote. Na pot bomo krenili 22.4.2020 ob 5 uri izpred železniške postaje v Litiji. Cena izleta za člane društva je 180 eur in 195 eur za nečlane. Cena vključuje stroške prevoza, 2x polpenzion, 1x kosilo, turistična taksa (za neinvalide), vstopnina za Muzej vučedolske kulture, obisk vinske kleti in degustacijo vina v mestih Kutjevo in Ilok, vodenje, lokalno vodenje organizacija in DDV.

Cena velja za minimalno 50 potnikov, ponudba velja do zasedenosti avtobusa.

TRDICIONALNA JESENSKA EKSKURZIJA V PREKMURJE

V pripravah na letošnji jesenski izlet oziroma ekskurzijo smo se odločili tokrat obiskati Prekmurje. Janez Kralj, naš član pooblaščen za smeri in vsebino je pripravil vse potrebno za čim bolj uspešen izlet. Glede na to, da se število udeležencev izletov v zadnjih letih nenehno povečuje, je tovrstnih opravkov vse več. Tokrat se je za izlet prijavilo kar 96 invalidov oziroma članov Društva. Iz izkušenj vemo, da je ob tolikšni udeležbi primerneje izlet izvesti v dveh različnih dneh. Prva skupina je iz Litije krenila 11.10. 2019 v kateri je bilo 53 udeležencev, druga pa 18.10.2019 z 43 udeleženci. Program oziroma vsebina izleta je bila oba dneva enaka. Po odhodu iz Litije v jutranjih urah, je sledil postanek in okrepčilo v Tepanjih. V nadaljevanju poti smo se skozi mesto Lendava pripeljali v Lendavske gorice sredi katerih je manjša cerkvica z imenom Sveta trojica. Znana je po zelo dobro ohranjeni  mumiji-okostju legendarnega vojščaka Hadika. Vodička Marika nam je ob predstavitvi zgodovine in pomena cerkvice, pojasnila tudi eno od različic legende o Hadiku.

V neposredni bližini obiskane cerkvice, na vrhu Lendavskih goric je 53,5 m visoki razgledni stolp. Na vrh se lahko povzpneš z  dvigalom ali po 240. stopnicah. Posebnost stolpa imenovanega Vinarium je enkraten razgled, ki sega vse do sosednjih pokrajin v Avstriji, Madžarski in Hrvaški. 

Obisk opisanih krajev bi bil pomanjkljiv, če ne bi poskusili lokalnih kakovostnih vin v vinski kleti in ekološko pridelanega bučnega olja. Klub raznim pokušinam pijač in hrane se je ob poti domov prileglo pozno popoldansko kosilo.

V večernih urah smo se prijetno utrujeni, vendar vedrega razpoloženja srečno vrnili domov.

Miro Vidic

VSAKOLETNO JESENSKO SREČANJE- MARTINOVANJE

Vabimo, da se nam pridružite, tokrat bomo krenili na Podkum.

Odhod izpred Doma invalidov bo 16.11.2019, ob 15. uri.

Martinovali bomo v gostilni Čop, kjer bomo imeli  bogato Martinovo kosilo, ter zabavo z živo glasbo.

martinovanje.jpg

Prihod v Litijo v poznih večernih urah.

Cena srečanja z prevozom, kosilom in vso pijačo je  za člane Društva 20, za nečlane 25 EUR.