Evropska kartica za invalide

Oceni ta prispevek
(0 glasov)

V okviru projekta Evropska kartica ugodnosti za invalide, ki se je začel izvajati 1. februarja 2016 so izbrali grafično podobo tako evropske kot slovenske nacionalne kartice. Evropska kartica ugodnosti za invalide ponuja ugodnosti na področju transporta, kulture, turizma, športa in prostega časa.


 

Slovenska nacionalna kartica je namenjena le slovenskim invalidom in bo imela več funkcij, saj je poleg kartice ugodnosti tudi identifikacijska kartica. Na Direktoratu za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, pojasnjujejo, da bodo v državah članicah EU, ki so že pristopile k projektu, slovensko kartico upoštevali na enak način kot kartice njihovih državljanov.

Do kartice so upravičene vse skupine invalidov, slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, gluhoslepi, osebe s telesnimi okvarami, osebe z motnjami v duševnem razvoju in osebe z drugimi dolgotrajnimi okvarami zdravja, podrobneje pa pogoje definira Pravilnik o EU kartici ugodnosti za invalide, kjer je natančneje zapisan tudi postopek pridobitve kartice.
 
Kartico je z 31. julijem 2017 možno pridobiti na vseh upravnih enotah po Sloveniji, podobno kot parkirno karto za invalide. 
 
Obrazec oz. vlogo za pridobitev kartice lahko dobite tudi osebno v društveni pisarni, v času uradnih ur.